Különleges eljárás

Szorítsd össze a fogaidat, és nyomás! Sajnos túl sok ember a buzdító szavak nélkül is szükségtelenül erősen zárja állkapcsát. Igaz, legtöbbször észrevétlenül, pl. alvás vagy vezetés, erős koncentrálás közben. Ha a harapás rossz, tehát a felső és alsó állkapocs nem megfelelően helyezkedik el egymás felett, bizony súlyos következményekkel számolhatunk, melyek nem csupán a fogakra, hanem magára az állkapocsra is kiterjednek. Tartós helytelen terhelés esetén az állkapocs egyszer csak elkezd kattogni, csikorogni, sőt be is gyulladhat. A legrosszabb esetben, évek múltán porckárosodás, kopás (artrózis) is kialakulhat, mely állandó fájdalmat okoz.

És ez még nem minden. Gyakran olyan panaszok is jelentkeznek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy azokat az állkapocs megbetegedése okozza. Lábfájás, fülproblémák, az egyik láb rövidebb lesz, mint a másik - csak hogy néhányat említsünk a lehetséges következmények közül. A problémát, amelynek oka az állkapocsban keresendő, a szakemberek cranio-mandibuláris diszfunkciónak (CMD) nevezik. Mivel a fej, a nyak és a rágóizomzat a gerincoszloppal van összeköttetésben, a következmények az egész testre kihatnak. A páciensek a fájdalmakkal a legtöbb esetben nem tudnak mit kezdeni, és egyik orvostól a másikhoz mennek.

Klasszikus példa erre a migrénes betegek esete. Szakemberek szerint, ha a krónikus fejfájás a szem mögötti tartományban lép fel, akkor az ok a legtöbb esetben az állkapocs funkcionális problémájában rejlik.

Vissza